Vücudumuzdaki Organlar Yapısı ve Görevleri
11 Temmuz 2024

Vücudumuzdaki Organlar Yapısı ve Görevleri

Vücudumuzdaki Organlar

İnsan vücudu, yaşamın devamı için hayati öneme sahip pek çok organ barındırır. Bu organlardan herhangi birinin işlevini yitirmesi durumunda ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Vücudumuzda küçük ve büyük birçok organ bulunmakta olup, hepsi insan yaşamı için gereklidir. Şimdi insan vücudundaki ana organları inceleyelim.

Kalp

Kalp, insan vücudundaki en önemli organlardan biridir. İnsan yaşamı için vazgeçilmezdir. Kalbin durması durumunda kişi yaşamını sürdüremez. Ölen bir insanda ilk olarak kalbin çalışıp çalışmadığına bakılır. Bu sayede kişinin yaşamına devam edip etmediği tespit edilir. Kalp, kas yapısında bir organ olup iki akciğer arasında bulunur. Kanın pompalanması görevini üstlenerek vücutta dolaşımın sağlanmasını sağlar.

Karaciğer

Karaciğer, ana organlardan biridir ve vücutta küçük bir laboratuvar olarak görev yapar. Diyaframın hemen altında, vücudun sağ tarafında bulunur ve yaklaşık iki kilogram ağırlığındadır. Karaciğer, sindirim üzerinde çok önemli görevler üstlenir. Özellikle sindirilemeyen besinler karaciğer sayesinde kolayca sindirilir. Bunun yanı sıra karaciğerin birçok farklı görevi de vardır.

Akciğer

Akciğer, insan yaşamının sürdürülmesinde önemli bir rol oynar. Vücuttaki organlar için gerekli olan oksijenin sağlanması görevini üstlenir. Burundan gelen havayı hava keseciklerine hapsederek vücuda alır. Böylece vücudun diğer organları da bu organ sayesinde çalışır. Göğüs boşluğunun sağ ve sol tarafında iki adet bulunur.

Dalak

Dalak, insan vücudunda son derece önemli görevler üstlenir. Karın boşluğunun sağ tarafında bulunan dalak, en küçük aksaklıkta bile ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Dalak içerisinde gerektiği zaman kırmızı kan hücreleri üretilir. Yani dalak görevini tam olarak yapmadığında vücuttaki kan üretimi durur.

Mide

Mide, sindirimin gerçekleştirilmesinde ve tüketilen yiyeceklerin vücutta sindirilmesi ve depolanması amacı ile önemli görevler üstlenir. Mide aynı zamanda besinlerin emilimini gerçekleştirir. Midenin bir tarafı yemek borusuna bağlıyken diğer tarafı ince bağırsak ve kalın bağırsağa gider. Midede sindirilemeyen maddeler bağırsaklara gönderilerek burada sindirilir.

İnce Bağırsak ve Kalın Bağırsak

İnce bağırsak ve kalın bağırsak, vücudumuzdaki organlar arasında son derece önemli roller oynar. İnce bağırsak, kıvrımlı bir yüzey yapısına sahiptir ve burada büyük oranda sindirim gerçekleştirilir. İnce bağırsakta sindirilemeyen besinler kalın bağırsağa gönderilir ve buradan dışarı atılır. İnce bağırsağın görevini yapmaması durumunda ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir.

Böbrekler

Böbrekler, insan vücudunda iki adet bulunur ve kanın temizlenmesinden tüketilen sıvıların süzülmesine kadar birçok görev üstlenir. İki adet bulunmasına rağmen tek böbrek de işlevini sürdürebilir, bu nedenle böbrek nakli mümkündür.

Pankreas

Pankreas, karın boşluğunun üst kısımlarında bulunur. Salgıladığı özel sıvılar ile sindirimi kolaylaştırarak insan hayatını daha yaşanabilir hale getirir.

Bu organların yanı sıra daha birçok organ bulunmaktadır. Vücudumuzdaki organlar arasında diğerleri ise;
  • Yemek borusu
  • Apandisit
  • Safra kesesi
  • Soluk borusu
  • Rektum
  • Onikiparmak bağırsağı
  • Anüs
  • Üreme organları
  • Duyu organları

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Tezcan

11 Temmuz 2024 Perşembe

Kalbin durması durumunda kişi gerçekten yaşamını sürdüremez mi? Kalp durduğunda hemen müdahale edilmezse ne kadar sürede geri döndürülemez hale gelir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Tezcan, kalbin durması durumunda, kişinin yaşamını sürdürmesi mümkün değildir. Kalp durduğunda, beyin ve diğer hayati organlara oksijen akışı kesilir. Bu nedenle kalp durmasından sonraki ilk 4-6 dakika içinde müdahale edilmesi çok önemlidir. Eğer bu süre zarfında kalp tekrar çalıştırılamazsa, beyinde kalıcı hasar meydana gelebilir ve kişi geri döndürülemez hale gelebilir. Bu nedenle, acil müdahale ve CPR (kalp masajı) hayat kurtarıcı olabilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Çift Cinsiyet Organı

Çift Cinsiyet Organı

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sindirim Sistemi Organları Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Sindirim Sistemi Organları Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Dış Organlarımız Yapısı ve Görevleri

Dış Organlarımız Yapısı ve Görevleri

Kanı Temizleyen Organ Hangisidir?

Kanı Temizleyen Organ Hangisidir?

Sigaranın Zarar Verdiği Organlar Hangileridir?

Sigaranın Zarar Verdiği Organlar Hangileridir?

İç Organlarımız Yapısı ve Görevleri

İç Organlarımız Yapısı ve Görevleri